Bir Türk yetkili Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kürtler’in öncülüğündeki ve ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye’nin yeni hükümeti arasında varılan anlaşma konusunda “ihtiyatlı bir iyimserlik” içinde olduğunu, önce anlaşmanın nasıl uygulanacağını görmek istediklerini söyledi.
Suriye’nin yeni yönetiminden Pazartesi günü yapılan açıklamada, Ankara’nın PKK’nın uzantısı bir terör örgütü olarak gördüğü SDG’nin devlet kurumlarına katılması için anlaşma imzalandığı bildirilmişti. Anlaşma SDG kontrolündeki sivil ve askeri yapıların devlete entegre olmasını, sınır kapıları, havaalanı ile petrol ve gaz sahalarının Şam yönetimine geçmesini içeriyor.
Anlaşma, Şam yönetiminin batıda Alevi azınlığa yönelik toplu cinayetlerle mücadele ettiği sırada geldi. Suriye’nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara, şiddet olaylarının, 14 yıllık çatışmanın ardından ülkeyi birleştirme çabalarını tehdit ettiğini söyledi.
Reuters haber ajansına bilgi veren Türk yetkilinin, “Anlaşmaya temkinli yaklaşıyoruz, uygulanmasına odaklanıyoruz. Terör örgütü daha önce de sözler verdi, bu yüzden niyetten çok icraata bakıyoruz” dediği aktarıldı.
Türkiye, Beşar Esat’ın devrilmesinden sonra kurulan geçiş hükümetinin önemli müttefiklerinden biri oldu. SDG’nin ana omurgasını oluşturan YPG’ye karşı sahada desteklediği güçler üzerinden operasyonlar düzenleyen Ankara, YPG’nin silahsızlandırılmasını ve yabancı savaşçıların ülkeyi terk etmesini istiyor.
İsmini vermeyen Türk etkili, “YPG’nin emir komuta zinciri bozulmadan Suriye kurumlarına girmesi kabul edilemez. Önemli olan entegre olmaları, YPG olarak kalmamaları” diye konuştu. Yetkili, Türkiye’nin terörle mücadele kararlılığının değişmediğini vurguladı.
.